Growponics'in yürütmekte olduğu hidroponik amaçlı organik azot gübresi geliştirme projesi EIC SME'nin Mükemmeliyet Ödülü'nü kazandı ve €50.000 hibe ile EIC SME Instrument'ın 1. Fazına geçti. SME Instrument Horizon 2020 inovatif fikirli KOBİ'lerin vizyonlarını gerçekleştirmelerine yardımcı bir AB programının parçasıdır.

Projemiz siyanobakterilerin kimyasal olarak salgıladıkları, sürdürülebilir metodlarlarla üretilmiş, hidroponik uygulamalarla uyumlu yeni nesil bir azot gübresi geliştirmek odaklıdır. Azot her türlü canlının büyümesi ve kendini onarması için ihtiyaç duyduğu proteinlerin önemli bir yapı taşıdır. Canlı organizmaların çoğunluğu havada bulunan azotu kullanamazlar. Yalnızca bazı organizmalar havadaki azot gazını amonyak ve nitratlar gibi bazı organik bileşiklere dönüştürebilirler. Çoğu bitki havadan sağlayamadığı ihtiyaç duyduğu bu bileşikler için toprakta bulunan bir takım bakterilere ihtiyaç duyar. Hidroponik olarak üretilen bitkiler suyun içine yapılan azot gübre takviyesi sayesinde gelişir ve büyürler.

Peki mevcutta hangi çeşit azot gübreleri kullanılıyor?

Mevcut sentetik gübreler Haber prosesi kullanılarak üretilen nitrojenden içerirler. Bu süreç büyük ölçüde enerji gerektirir ve yüksek miktarda çevreye zararlı sera gazı salınımına yol açar. Mevcuttaki organik gübreler ya çok pahalıdır ya da bitkiler tarafından kullanılabilen nitrojen içerikleri çok düşük oluyor, ya da yüksek sodyum içeriği bakımından bitkiler için zararlı oluyor. Tüm bunlar ticari yetiştiriciliğin önünde ciddi engeller oluşturuyor.

Peki bu proje tam olarak ne hakkında?

Enerji kaynağı olarak güneşi, hammadde olarak hava ve suyu kullanarak, siyanobakteriler aracılığıyla yerel olarak azot üretimi için bir yöntem geliştiriyoruz. Tüm bu süreç oldukça verimli olmasını bekliyoruz, çünkü bu metod çiftçilerimize bitkilerinin ihtiyaç duyduğu nitrojeni havadaki azot gazından ekolojik olarak da sürdürülebilir bir biçimde sağlama imkanı sağlıyor.

Bu konu üzerindeki araştırmalarımız dolayısıyla büyük ölçekte uygulanabilir bir iş fizibilite ve iş planı oluşturmamız için Avrupa Birliği tarafından €50.000 değerindeki bir hibe ile ödüllendirildik. Arzumuz bu ilk faz çalışmanın ardından İkinci Faz (Ticari Hazırlık) ve Üçüncü Faz (Uygulama) ile ileriye yönelik adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Yaklaşık üç yıl içerisinde piyasadaki ortaklarımız oluşturacağımız bu sistemi endüstride kullanıyor olacaklar.

Projemiz hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.

Fotoğrafta: Laboratuvarımızda mikroskop altındaki siyanobakteriler (mavi iplik şeklinde)

Çeşme Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Growponics işbirliği ile, Süleyman Sami Sarı İlkokulu öğrencileri, 1500 adet kışlık sebze fidanını toprakla buluşturdu.

Ovacık Ovası'ndaki Growponics firmasına ait seralardan temin edilen 1500 kışlık sebze fidanının dikimine, Çeşme Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ümit Alkoç ve Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Suat Ağı, Growponics şirketinde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Haluk Sayın, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.

Fidanların toprakla buluşmasından önce Çeşme Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Ahmet Keçeci, öğrencilere, kışlık sebze fidanları ve fidan dikimi hakkında bilge verdi.

Öğrencilerin bilgilendirilmesinin ardından Çeşme Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ümit Alkoç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şahan Çöker ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Suat Ağı, öğrencilerle birlikte kışlık sebze fidanlarını toprakla buluşturdu.